perjantai 5. kesäkuuta 2009

Suostumisesta ja katkeruuden välttämisen mahdollisuudesta

Tänään olen taas itkenyt aamun. Tällä kertaa ilman syyllisyyttä tai syyttelyä. Itkuni on purkanut surua, luopumisen tunteita, epätoivoa tulevaisuuden suhteen, alistuneisuutta, suostumisen yrittämistä, uudelleen yrittämistäkin.

Kertaan hieman tilannettamme niiden lukijoiden kyseenalaiseksi iloksi, jotka saattavat uusina tänne eksyä. Löysin itselleni uuden keskustelupalstan, parisuhde.fi, jonne kävin vuodattamassa ahdistustani ja mainostamassa blogiani. Tämän tekstini sisältö on osin samaa kuin sinne kirjoitin. (Palsta ei näytä erityisen vilkkaalta, joten siitäkään ei liene minulle apua. Blääh.)

Miehelläni on seksuaalinen toimintahäiriö. Tämä on tämänhetkinen tulkintani ongelmiemme ytimestä. Hän ei laukea koskaan toisen kanssa, ei ole lauennut entistenkään tyttöystäviensä kanssa. Ainoastaan yksin ja silloinkin saaminen kestää kuulema kauan, kolmesta vartista tuntiin. Meillä on seksiä hyvin harvoin, nykyistä tilannetta on jatkunut kohta kaksi vuotta, lapsen syntymästä asti. Välillä on ollut monen kuukauden taukoja. Toivoa loi tänä keväänä ollut monen viikon jakso, jolloin rakastelimme monta kertaa, siis jopa kerran pari viikossa säännöllisesti usean viikon ajan.

Mieheni on hyvin epävarma eikä tee lainkaan aloitteita, ei seksuaalisia eikä juuri muitakaan. Hän on mukava ja lupsakka ja tarvittaessa itsepäinen ja tulinenkin. Rakastan häntä. Mutta koska hänen seksuaalinen itsetuntonsa on niin pahasti miinuksella, ymmärrän tavallaan sitä, että hän suuntaa kiinnostuksensa mieluummin sellaisiin asioihin, joissa tuntee onnistumisen iloa kuin siihen, joka on aina tuottanut melkein pelkkää häpeää ja epäonnistumista.

Perheeseemme kuuluu lapseni, josta on tullut ajan kanssa yhteinen, koskapa erosin lapsen isästä jo raskausaikana. Mieheni on lapselleni ihan täysi isä kaikessa muussa mielessä paitsi biologisesti. Vaakakupissa ovat siis toisaalta perhe, parisuhde ja rakkaus, ja toisaalta seksuaalisuuden toteuttaminen. Tuntuu päättömältä edes harkita perheen hajottamista moisen takia, mutta seksuaalisuus on niin vahva voima! Aivan kuin joutuisin joka päivä amputoimaan itsestäni jotain uudestaan ja uudestaan, perheen takia. Turhaudun, katkeroidun, vihaan itseäni ja miestäni ja elämää. Haluaisin antaa lapselleni mallin hyvästä parisuhteesta, koska sellainen puuttui itseltäni lapsena. Meillä ei osoitettu hellyyttä ja rakkautta, mutta nykyisessä perheessäni osoitetaan. Uskon, että lapsi huomaa silti ajan kanssa, että jokin mättää ja pahasti. Ja tiedän, etteivät parisuhdeongelmat kuulu lapsille - pelkään vain, että ne heijastuvat joka tapauksessa hänen elämäänsä, ellei jotain muutosta tapahdu. Niin katkera minusta on tulossa.

Olen yrittänyt kaikkeni, en keksi enää mitään. Lääkkeet, lääkärit ja seksiterapeutit on mietitty ja tsekattu, rahaa niihin ei ole eikä kunnallisella puolella pidetä ongelmaamme ongelmana: "Kokeilkaa nyt ensin niitä erektiolääkkeitä" - mutta kun en voi toisen puolesta kokeilla, ja jos toinen ei ota vaikka on luvannut ja luvannut, en voi tehdä mitään. Seksileluja ja erilaisia voiteita on laatikollinen, puniaset pitsialusvaatteet ja sukkanauhat lojuvat kaapissa käyttämättöminä - ostin toiveikkuuden puuskassa, mutta nihkeä ilmapiiri ja maahan poljettu itsetunto ovat estäneet edes yrittämästä niiden käyttöä: en kestäisi sitä "Rakas en mä nyt jaksa, mitä sä nyt siinä, pue päälles". Minulla oli vähän aikaa rakastaja, ja se tietenkin korjasi omaa itsetuntoani tilapäisesti, mutta ei parisuhdetta, kuinka olisi voinutkaan. En usko, että se on mikään ratkaisu. Olen yrittänyt paeta pahaa oloani viinalla ja lääkkeillä ja purkaa turhautumista liikunnalla. Molemmat toimivat hetkellisesti ja liikunta nostaa mielialaa ja itsetuntoa - mutta yllätys yllätys: ei korjaa parisuhdetta! Olen tehnyt lukemattomia aloitteita vaikka millä tavoin ja tullut torjutuksi mitä erilaisimmilla syillä ja tekosyillä. Turhauttavinta on se, kun monien tekosyiden jälkeen tulee jokin oikea syy: väsymys, sairaus, lapsen sairastuminen, kuukautiset (joka ei minulle olisi mikään syy olla ilman seksiä, mutta antaa miehelle taas viikon armonaikaa). Lakkasin viime syksynä tekemästä aloitteita, mutta viime aikoina olen taas joskus tehnyt jotain, ainakin puhun nyt asiasta säännöllisesti ja muistutan, että meillä on iso ja vakava parisuhdeongelma.

Viikko sitten uskaltauduin ensimmäistä kertaa puhumaan ääneen konkreettisista keinoista saada lisää lapsia, sillä toivomme niitä kyllä. Puhuimme ihan asiallisesti koti-inseminaatiosta, jossa mieheni hoitelisi itsensä omassa rauhassaan ja toisi minulle lapsentekotarpeet muumimukissa, ovulaatiotestillä mitattuna sopivana hetkenä. Tai sitten klinikalle. Mutta seksiongelmaahan se ei ratkaise. Nyt vain harkitsen ensimmäistä kertaa sitä, että jäisin ja sitoutuisin tosissani tähän suhteeseen, vaikkei ongelma ikinä ratkeaisi.

Viime lauantaina meillä oli seksiä kolmen viikon tauon jälkeen. (Sen jälkeen ei taas sitten ole ollutkaan, eikä läheisyyttäkään suuremmalti, mutta olemme olleet hyvillä mielin ja elämä on ollut aika tavallista.) Yritin kädet kipeinä kolmisen varttia ja välillä otin suihin niin kauan kuin jaksoin. Lopulta tunnelma alkoi olla vaivautunut ja erektio loppui, kun mies alkoi huomata väsymykseni. Hetki oli kuitenkin läheinen ja pitkä turhautuminen purkautui itkuna. Rakkaudesta puhuttiin molemmin puolin. Sanoin hänelle, että tuntuu kauhealta ajatella, etten saisi enää koskaan elämässäni nähdä miehen nautintoa. Siihen todennäköisyyteen minun kai pitäisi sitoutua, jos aion tässä suhteessa olla. Se lohdutti vähän, kun mieheni sanoi, että minussa ei ole mitään vikaa, vaan hän on epänormaali. Pyysin, että hakisimme apua vielä jostakin, ja hän suhtautui myönteisesti. Mutta niin on käynyt ennenkin, eikä mitään ole tapahtunut. En usko sanoihin, vaan tekoihin.

Tiedän ja luotan, että minä ja lapsi olemme parasta, mitä hänelle on ikinä tapahtunut. Hän on myös sanonut toistuvasti, ettei seksi ole tuntunut niin hyvältä kenenkään muun kanssa kuin minun. Kuinka surkeaa sen on täytynytkään olla.

Olen surffaillut aamun etsien tietoa alentuneesta kosketusherkkyydestä, hypoestesia näkyy olevan termi. Se ei kuitenkaan vaikuta olevan mikään lääketieteellinen vaiva sinänsä, vaan joidenkin kiputilojen ja lääkkeiden sivuoire. Mietin silti, onkohan olemassa jotain aineita, jotka lisäisivät kosketusherkkyyttä. Iltiksessä kerrotaan uudesta huumeesta, joka kuvauksen mukaan lisäisi seksuaalista halukkuutta. Luulisi jotain laillisiakin versioita keksityn.

Ostin seksikaupasta liukuvoidetta, joka hieman lämmittää, siinä on chiliä, mutta siitä ei ole ollut apua, joskaan ei haittaakaan. Jotain tehokkaampaa? Alkoholia mieheni ei ole koskaan käyttänyt, vaikka sitäkin olen häneltä pyytänyt siinä toivossa, että se poistaisi edes vähän estoja ja herkistäisi. On luvannut kokeilla, muttei ole toteuttanut lupaustaan.

Olen pohtinut mahdollisuutta päättää jäädä tällaiseen tilanteeseen ja suostua siihen, että se ei ehkä koskaan tule muuttumaan. Katkeroituminen tuntuu väsitämättömältä. Kuinka siltä voi välttyä? Ilman oman seksuaalisuuden tukahduttamista? Kysymys on varmaan tuttu sellaisille, joiden kumppanilla on jokin sairaus tai vamma, jonka takia seksiä ei ole. Raskaalta tämä tuntuu siksikin, että meillähän mitään todettua sairautta tai vammaa ei ole, vaan mies on terve.


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

1/3
1. vanhana blogin lukijana.. toimintahäiriöistä.
2. minulla vehkeet ovat toimineet aina hyvin, lähes täysi kontrolli laukeamiseen 2-120min aikajanalle, kultamokka-käsityöläisen työetiikka, kestävyyttä ja joustavuutta jne.
3. nyt sitten... monta asiaa kerralla päälle. ensimmäinen vakava suhteeni vuosiin monista omista syistään epätoivoisena mietti vakavissaan haluaako olla kanssani + siitä riitelyä, viikko 4-5h unilla/yö, olin kerran runkannut ennen kuin menin tapaamaan muuten vaan ilman ajatusta seksistä, baari-illan jälkeen aamuyöllä ennen töitä kuolemanväsynyt, sohvalla alla niska huonossa asennossa..
4. neljästä yhdynnästä kolme epäonnistui (ei seisonut, erektio lakkasi kahdesti muutamassa minuutissa), ainoa kerta jolloin onnistui mukana oli muutakin kuin housut pois ja panemaan; intohimoa ja puuhaa
5. tarkistin runkkaamalla: ei elimellistä vikaa, kaikki pään sisällä, sekä siinä, että minä halusin muutakin kuin ryntytystä
6. lopulta asia alkoi purkautumaan puhumalla - haluamme jatkaa yhdessä, pidämme toisistamme; vaikkei seksi vähään aikaan onnistunut ja yrityksetkin olivat harvassa (pari kertaa/vk; kolme viikkoa kahdella onnistuneella yhdynnällä < 2v..)

Anonyymi kirjoitti...

2/3
7. olin samalla ajatellut itseäni ja suhdetta seksiin: olin vuosia ollut ihmisille pelkkä penis ja nytkin naiseni haluaa lähinnä levittää reitensä tai ratsastaa päälläni - mikä ei minusta tuntunut yhtään hyvältä kun hän samaan aikaan pohti jättämistäni - mutta halusin olla enemmän, näppärät sormet ja notkea kieli ja pari neliötä ihoa - ja tämän onnistuin parin viikon yrittämisen jälkeen, ja ennen kaikkea halusin kokea intohimoa ja halua ja osoittaa sen jotenkin ja toivoa että hänkin tekisi jotain minulle, eikä vain makaisi allani => tästä teillä ei ole kyse
8. jos tässä joku pointti on, niin se miten suuri valta erektiolla ja seksillä on, olin joskus miettinyt asiaa ja päätynyt siihen ettei se ole, voi olla, kaikki; mutta silti kun kohtalle tuli erektiokyvyttömyys - seksihaluttomuus, joskus ei seissyt, mutta useammin en edes halunnut sen seisovan, mikä ihmetytti - niin totesin, että vastaavassa tilanteessa perinteisenä tapana on joko hypätä junan alle tai erota ovet paukkuen ettei häpeää tarvitse muistaa ja että sillä hilkulla etten lähde toteuttamaan sitä -- parisuhde.fi-linkin tsekattuani perinteinen tapa taitaa olla vain se ainoa mistä puhutaan, suomi näyttää olevan täynnä äänettömiä talouksia
9. vaikka naiseni miten sanoi, että minä kelpaan ja riitän hänelle, ruumiinkieli oli joskus pettynyt ja ennen kaikkea, vaikka riittäisinkin hänelle, en olisi riittänyt itselleni
10. järkyttävintä oli miten tietoisuus siitä etten kyennyt (siihen mihin ennen) levisi kaikkialle, se oli läsnä joka hetki, kuin tinnitys; ja aloin selvästi ennakoimaan tilanteita joissa se voisi tulla eteen ja luovimaan niin että aina olisi joku syy jättää edes yrittämättä - milloin mitäkin
11. naiseni osaltaan pystyi puhkaisemaan sen kalvon, koska halusi, ja minä halusin
12. apterin 'seksuaalisuus' (lääkäriseura duodecimin) toteaa, ongelmasuhteen kuva on hyvin selvillä, mutta onnellisen suhteen mekaniikasta ja synnystä ihmisillä - eikä tutkijoillakaan - ole mitään käsitystä
13. toimintahäiriö tai seksiongelma: jotain vastaavaan olen lukenut rintasyövän takia poistettujen rintojen tai poistetun kohdun jälkeen naisten miettineen - mitä he ovat, ovatko enää naisia, jos eivät voi toteuttaa 'naiseuden' 'biologiaa' ts. imettää tai synnyttää, mitkä ovat 'perinteisesti' olleet naisten onni ja autuus - sama kai miehelle, osui ja upposi suoraan ytimeen
14. yhdessä sarjakuvassa esiintyi henkilö, joka meni poliisilaitokselle maksamaan parkkisakkoa ja kastroitiin kemiallisesti, koska samanniminen pedofiili ei ilmestynyt paikalle; sarjakuvassa mies vain sanoi ettei sitä edes harmita, ei vain tunne oikein mitään - siinäkin on vähän samoja tunteita kuin minulla oli, tiesin, että periaatteessa pitäisi vituttaa, kun ei saa pillua, vaikka olisi tarjolla, kun ei pysty, mutta ei tuntunut oikein miltään (#8)
15. meillä tilanne alkoi purkautumaan keskustelusta 'mitä seksillä käsitetään' ja kun naiseni alkoi miettimään sitä mitä kaikkea voi tehdä, mistä pitää enemmän kuin muusta jne.
16. jos yritän keriä pointtiani takaisin: stressi mikä ikinä aiheuttaa toimintahäiriön tai haluttomuutta niin se meni ainakin minussa hyvin syvälle, jonnekin, mistä sitä oli vaikea kaivaa taas esiin, pinnalle, ja pohtia mitä tapahtui ja miksi; kuinka käsitteellisellä tasolla miehesi ylipäätään muissa asioissa liikkuu? jos hän on enemmän kätevä käsistään kuin haihatteleva/abstrakti ajattelija? muistaakseni olette terapiassa ym purkaneet asioita, mutta huomasin itse miten sanat ovat vain lusikka jolla kaapia mustaa kylpyammeesta - riittävät huonosti

Anonyymi kirjoitti...

3/3 unohtui
- is absence of light darkness, tai jotain; eli toistan vielä, ettei kyseessä ollut aktiivisesti kielletty asia, vaan orwellilainen historian uudelleenkirjoitus: jotain puuttui
- en taida tätä nyt tässäkään osata kuvata
- vaikka nainen sanoi että kelpaan, se ei vaikuttanut suuntai tai toiseen
- teoria vs lihasmuisti: sanominen ei vaikuttanut, mutta se mitä itse tein, runkkasin ja nuolin pillua, se että näin, että kykenin tuottamaan nautintoa, ratkaisi asian, kaikki toimi ylipäätään jos tilanteessa oli kiihkoa ja intohimoa, ei mitään ongelmia, mutta kesti vain hetken päästä käyntiin
- naiselle sen ymmärtäminen, että vaikka kaikki elimellinen toimii niin ongelma oli päässä ja manifestoitui sitten tietyllä tavalla kesti hetken: se että en halua häntä juuri nyt, sohvalla tai keittiön pöydällä, oli nippa nappa henkilökohtainen loukkaus - vaikka samalla kelpasin, oli riittävä jne
- hieman luovimista sitten tässä sen suhteen, että mitä voi ja pitää tehdä ja mitä on oikein ja mitä minä voin mitenkin ja mitä minulta haluttaisiin
- ... jos yritän vielä summata: sanominen ja se että minulle tehtiin juttuja ei toiminut kovin hyvin (dev=null), mutta kun minä tein asioita, kiihotuin itsekin - mutta karu kokemus, huomio että kun tämän asian ongelmat uppoavat hyyyyvin syvälle mistä niitä ei voi kaivaa esiin, en vieläkään kaikkea, koska säikähdin niin paljon vaikkei tässä nyt ole muutama viikko elinongelmaa kaikkien muiden parisuhdejuttujen sijasta
- ai niin vielä: nukkuminen, krooninen väsymys (huono sänky, levoton kumppani, levoton uni) vaikuttaa paljon; sitä ei välttämättä huomaa tai tajua, mutta se tekee hallaa libidolle ihan itsessäänkin
- ja vielä: en olisi ikinä ennen ymmärtänyt miten vaikea asia voi olla - jos kestää pitkään, kuukausia jopa vuosia, ei ole enää mitään ongelmaa uskoa että mykkä kauhu ja pelko valtaa mielen kokonaan ja estää kaiken; helpompi kieltää kuin tehdä mitään koska ei ole mitään mihin tarttua

Anonyymi kirjoitti...

Jollain tapaa lohdullista lukea tekstiäsi. Itse olen "taistellut" parisuhteessa haluttoman miehen kanssa jo useamman vuoden. Lapsia ei ole, ja miehelleni olen se ensimmäinen. Meillä pelkästään yhdyntään asti pääsemiseen meni vuosia, nyt sitten pidän vain peukkuja sen puolesta että mieheni löytäisi kadoksissa ollutta seksuaalisuuttaan ja osoittaisi haluavansa oppia myös miellyttämään minua. Toivottomuus on mielen kerennyt täyttää jo moneen otteeseen mutta rakkaus on voittanut... Mieheni on asian suhteen hyvin pitkälti kyvytön keskusteluun, ja jo tekstiesi alkupäässä esille tuleva loukkaantuminen niin henkilökohtaiseen asiaan puuttumisesta on kovin tuttua... Erektiolääkkeisiin emme ole turvautuneet juurikin edellä mainitusta syystä. Parempaa huomista toivoessa eksyin myös tänne etsiessäni "Vertaiskokemuksia" ja toivoa. Kiitos siis sinulle että olet rohjennut kirjoittaa niin kipeästä asiasta niin avoimesti, ja toivon että teidän elämässänne kehityssuunta on positiivinen ja siitä pääsen vielä täältä blogistasikin lukemaan!